Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Welke documenten heb je allemaal nodig bij het kopen van een huis?

Na lang getwijfel en overleg is het moment daar: je gaat een huis kopen! Echter, dit is pas de eerste stap in een lange weg naar je eigen onderkomen. Bij het kopen van een huis komen veel dingen kijken. Belangrijk is het daarom om goed te weten wat je allemaal moet doen en over welke documenten je moet beschikken, zodat alles perfect geregeld is omtrent jouw huis. Of je nou alleen, met een partner of samen met een heel gezin gaat wonen, het is van zeer groot belang dat alle ins en outs kloppen en dat jij je kunt richten op het nestelen in je nieuwe woning. Bij het kopen van je eigen huis horen een aantal documenten waar je eigenlijk niet omheen kunt. Zo krijg je te maken met een overlijdensrisicoverzekering, een woonlastenverzekering en inboedel- en opstalverzekeringen.

Afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering

In het geval van een overlijdensrisicoverzekering, krijgen jouw nabestaanden een bepaald vastgesteld bedrag van de verzekeraar bij jouw overlijden. Hierdoor zorg je ervoor dat er geen financiële problemen ontstaan bij je partner of kinderen, die met het missen van jouw inkomen nog steeds met dezelfde lasten zitten aan hun woning. Je dekt het financiële risico van je overlijden af gedurende de periode dat de verzekeringspolis loopt. Bijna altijd is het mogelijk om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten op twee levens, bijvoorbeeld op die van je partner en jezelf.

 

Een overlijdensrisicoverzekering is sinds januari 2018 niet meer verplicht bij een hypotheek die beschikt over Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Echter, als je hier niet over beschikt, kan de bank dat alsnog eisen van je. Het is dus niet altijd verplicht om deze verzekering te hebben, toch kan het in veel gevallen zeer handig zijn. Wil je meer informatie over overlijdensrisicoverzekeringen? Zoek dan gerust contact met ons op! De hypotheekadviseurs van AnderZ makelaar Groningen helpen je graag.

Inboedel- en opstalverzekering

Bij het verstrekken van een hypotheek is een opstalverzekering verplicht als document bij het aankopen van je huis. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar haast onvermijdelijk. Waar een opstalverzekering je beschermt tegen schade aan de dingen in je huis die vastzitten, dus je opstal, verzekert de inboedelverzekering materiële schade aan voorwerpen die niet vastzitten, zoals meubels, apparatuur en gordijnen.
Bij het afsluiten van een inboedel- en opstalverzekering ben je gedekt tegen materiële schade als gevolg van bijvoorbeeld:

  • Brand
  • Inbraak
  • Ontploffing
  • Schade door weersomstandigheden

Het is aangeraden om beide verzekeringen af te sluiten bij dezelfde verzekeraar, zodat er geen onenigheid ontstaat bij schade over welke verzekeraar voor wat moet betalen. Voor meer informatie over inboedel- en opstalverzekeringen kun je ons altijd benaderen via onze site.

Woonlastenverzekering

Als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt, zorgt een woonlastenverzekering ervoor dat je je hypotheek kunt blijven betalen. Deze verzekering kun je bij je hypotheek afsluiten en dekt vervolgens (delen van) je hypotheek als je dat zelf niet meer kunt op het moment dat je arbeidsongeschikt of werkloos bent. Door middel van deze dekking verzeker je het bedrag dat je per maand nodig hebt om je hypotheek af te lossen. Je kunt zelf bepalen welk bedrag je wilt verzekeren, afhankelijk van je financiële situatie. De keuze bestaat om alleen te gaan voor de arbeidsongeschiktheidsdekking, of met de dekking bij werkloosheid er nog boven op. Deze documenten zijn niet verplicht bij het kopen van je huis, maar kunnen wel hulp bieden in lastige toekomstige situaties.

Hulp van experts nodig?

Twijfel jij over wat voor jou de juiste keuzes zijn met betrekking tot je verzekering? Onze hypotheekadviseurs van AnderZ helpen je maar al te graag om jou de juiste keuzes te laten maken met betrekking tot je hypotheek. Je kunt gemakkelijk contact met ons opnemen door middel van een telefoontje, mailtje, Whatsappje, via de site of even langs te komen voor een kopje koffie.