Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

VVE activeren onzin?

VVE activeren onzin?

VVE activeren onzin ?

Is een VVE activeren onzin. Dat wordt ons vaak gevraagd als we bij de verkoop van appartementen (boven- benedenwoningen, portiekflats etc.) mensen spreken. Zowel verkopers als potentieel kopers vragen het. Wat is nou de zin en onzin van een VVE ? Anderz makelaar legt uit:

Wat is een VVE

Je bent van rechtswege lid van een VVE. Veel mensen herinneren zich het niet, maar bij het kopen van een appartement teken je voor de ontvangst van een splitsingsakte en een splitsingsreglement. Later leggen we uit wat dat precies is. Je koopt namelijk niet een huis, maar je koopt een aandeel in een heel gebouw. Of dat nu uit 2 appartementen bestaat, of een galerijflat van 12 verdiepingen, je wordt mede eigenaar van het hele gebouw en verkrijgt een exclusief recht van bewoning op 1 onderdeel, namelijk het appartementsrecht. Een VVE is dus de verzameling eigenaren van een gebouw (soms zelfs meerdere gebouwen). Dat betekent dat onderhoud voor iedereen gezamenlijk is. In de papieren staat uitgelegd welk aandeel je hebt. Voor het gemak gaan we even uit van een beneden / bovenwoning situatie met 1 benedenwoning en 2 bovenwoningen zoals je vaak in de jaren ’30 bouw ziet. Je bent dan voor 1/3 mede eigenaar van het complex. Dus heeft je bovenbuurman een probleem met zijn kozijnen, dan betaal jij 1/3 mee aan het onderhoud.

Is activeren zinvol ?

Los van het feit dat het per 1 januari 2018 verplicht is – zie ook onze blogpost [link] – zijn er een aantal zaken die je moet weten;
 1. je bent mede eigenaar, dus mede verantwoordelijk
 2. doordat je mede eigenaar bent, ben je mede aansprakelijk
 3. als mede eigenaar ben je mede schuldenaar
 4. je kunt niet NIET meedoen, ook je buren niet
 5. het betreft het pand, maar vaak ook bergingen, gangen, trappen
Dit brengt los vak “gedoe” ook risico’s met zich mee. Stel dat de postbode een buitentrap op moet om een brief in de bus te doen. Doordat het collectief onderhoud niet goed geregeld is en iedereen wel geld overheeft voor een mooie keuken maar die buitentrap maar onzin vind om aan te pakken, ontbreekt er op een paar plekken een stuk van de trap. De postbode ziet dat niet, struikelt en loopt een dwarslaesie op en is daarmee voor eeuwig arbeidsongeschikt. De schade is dan tonnen. Jij als mede eigenaar van het gebouw bent hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de VVE. Dus ook al is de VVE niet actief, juridisch ben je gewoon aansprakelijk. Een minder heftige situatie is ook lastig: jij hebt kunststof kozijnen voor eigen rekening geplaatst en de bovenbuurman heeft nooit onderhoud gepleegd. Het was jouw keuze om die kozijnen te plaatsen, de bovenbuurman kan krachtens de wet gewoon eisen dat jij meebetaald aan zijn onderhoud. Natuurlijk is dat in de praktijk iets meer genuanceerd en zou je met goed overleg een andere afspraak kunnen maken, maar in je eigendomspapieren staat gewoon wat de spelregels zijn. Een andere belangrijke reden om de VVE te activeren is dat veel banken en hypotheekverstrekkers geen hypotheek geven op panden waarvan de VVE niet actief is ! Dus denk daar ook aan. Als je buren willen verkopen en jij wilt niet meewerken aan het activeren van de VVE dan kun je financiële schade veroorzaken bij de verkoop en daar kun je aansprakelijk voor gesteld worden.

Hoe kun je een VVE activeren ?

 1. inschrijving bij de Kamer van Koophandel regelen
 2. een gezamenlijke bankrekening op naam van de VVE openen
 3. een bouwkundig onderzoek laten maken en bepalen welk nivo de 0 (nul) is
 4. zorg voor een collectieve gebouwenverzekering
 5. bepaal aan de hand van het onderhoud de komende 10 jaar wat je inlegt
 6. of reserveer 0,5% van de herbouwwaarde per jaar

Hulp nodig ?

Anderz makelaar kan op uurbasis helpen. Wij zoeken met je uit wat de spelregels zijn, kunnen een plan opstellen, of actief meewerken aan het oprichten. Neem voor meer informatie contact op met het kantoor van AnderZ makelaar: 050 – 204 12 92

Gerelateerde berichten

Uitzendkracht of flexwerker en hypotheek?

Hypotheek voor flex werker en uitzendkracht Starters op de koopwoningmarkt zijn steeds vaker...

Lees verder

Bezwaar maken tegen WOZ volstrekt onzinnig

Bezwaar maken tegen WOZ volstrekt onzinnig! Het is weer die tijd van het jaar. Media schrijven...

Lees verder

VVE verplicht vanaf 2018

Wat zijn de VVE regels in Groningen en is het echt nodig ? Vanaf 2018 is een VVE in Groningen echt...

Lees verder